A TÁRSASHÁZI MEGTAKARÍTÁS LEHETŐSÉGEI

#tarsashazak

#megtakaritas

#fundamenta

Míg egy magánháznál teljesen természetes, hogy a családok belekalkulálják a kiadásokba a felújítások összegét, addig a társasházak tulajdonosai sokszor elfelejtik, hogy bár a lakásuk külön tulajdonban van, de a ház közös részeiért, annak rendeltetésszerű használatának fenntartásához, a felújítások költségeiért közösen kell helytállniuk!

A felújítási alap képzését a társasházi törvény változatlanul NEM teszi kötelezővé, de minden társasháznak érdeke, hogy valamilyen formában képezzen tartalékot, még egy új ház esetében is!

 1. A kötelező műszaki vizsgálatok elvégzésére (érintés-,villámvédelem, lift felülvizsgálata, stb…..);
 2. Illetve az épületek felújítására (homlokzati- és tetőszigetelés, nyílászárók cseréje, festés, stb…..).

Ehhez Magyarországon egyedülálló lehetőséget ad a társasházak részére a FUNDAMENTA, amely termékpalettája nemcsak magánszemélyeknek érhető el, hanem a társasházakat, lakásszövetkezeteket is segíti az esedékes felújítások, korszerűsítési beruházások megvalósításában.

Milyen cél megvalósításához köthet egy társasházi közösség szerződést?

 • A társasházak már egész kis összegű havi megtakarítással köthetnek lakás-előtakarékossági szerződést – akár többet is -, amivel egy csapásra két problémát is meg tudnak oldani. Egyrészt a ház a közös költség azon részét, amelyet a lakóközösség a közös tulajdonú területek felújítására elkülönít – a felújítási alapba helyez -, fix kamattal és bónusszal növekvő forrássá teheti.
 • Vészhelyzetben a lakóközösség gyorsan áthidaló kölcsönhöz juthat a szerződéses összeg erejéig. Ez annyit jelent, hogy a tönkrement kémény, közművezeték cseréje, javítása gyorsan, a lehető legkisebb kényelmetlenséggel megoldható lesz. Nem elhanyagolható, hogy a hitel kamata előre rögzített, visszafizetése pontosan tervezhető. A törlesztő részletek nagyságát „fillérre pontosan” előre tudni lehet, az nem változik a törlesztési időszakban. Ugyanígy változatlan és előre tudható és tervezhető a törlesztési periódus hossza is.
 • Azok a szerencsés társasházban élők, akik nem kerülnek ilyen helyzetbe, a lakás-előtakarékossági szerződések lejártakor, a futamidő végén, tervezetten egy-egy nagyobb felújításra fordíthatják a megtakarítást. Emellett – ugyancsak fix kamattal és fix lejárati idővel – lakáskölcsönért is folyamodhatnak. Az elöregedett csövek cseréje mellett más értéknövelő beruházásokra is gondolhatnak: pl. homlokzatfelújításra, a ház hőszigetelő burkolására, napelemes rendszer beszerelésére, ami az egyéni és a közös közműszámlák összegét fogja a későbbiekben csökkenteni.

Kiemelt előnyök:

Egy társasház felújítása komoly tervezést igényel és elengedhetetlen erre a helyzetre rendszeres megtakarítással felkészülni. Egy FELELŐS KÖZÖSSÉG már a kezdekben megtervezi és az SZMSZ-ben szabályozza a felújítási alap megteremtését, felhasználásának módját. A Fundamenta lakásszámla különböző futamidők mellett, szerződésenként havi 10.000-100.000 Ft-os megtakarítási összeggel indítható, igazodva a társasház jövőbeni céljaihoz.

 • Tervezhető és biztonságos megtakarítási forma (Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) védi, amely a Magyarországon a hitelintézetek betéteseinek védelmére a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény által létrehozott alap.)
 • Amennyiben lakáscél megvalósításához a megtakarításai mellett lakáskölcsön is szükséges, úgy a Fundamenta lakáshitel konstrukcióit választhatja a társasház/lakásszövetkezet.
 • A társasházak és lakásszövetkezetek épületenként nyithatnak lakásszámlákat.
 • Előre rögzített törlesztő részletekkel rendelkeznek.
 • Fix kamatozásúak a futamidő végéig.
 • Általános esetben jelzálogmentes.
 • És számos lakáscélra felhasználhatóak.
 • A teljes szerződéses összeget igényelheti a szerződéskötéskor, a megtakarítási idő alatt, illetve a megtakarítási idő végén.

Lakáshitel igénylésekor is jogosult a termékhez kapcsolódó bónuszra, illetve a 2018.10.17. előtt kötött, erre jogosult szerződések esetében az állami támogatásra.

* forrás:https://www.fundamenta.hu/tarsashazaknak